Foltos nyári beszámolója

Foltos kalandjai folytatódnak - nagy örömünkre -,  amit a gazdinak nagyon köszönünk és továbbra is szeretettel várjuk!

UI: (De, a beagle-k valóban nagyon makacsok, de épp ezért szeretjük őket ;))

Augusztus elején a családommal meg a barátaimmal elmentünk nyaralni Agárdra. Nem tudtam otthon hagyni Foltost, mert senki nem tudott vigyázni rá. Foltos érzelmileg nagyon ragaszkodik hozzám, ezért nem volt szívem másokra bízni. Nagyon izgultam az utazás miatt, hiszen Foltos soha nem közlekedett még sem BKV-vel, sem vonattal, mégis úgy döntöttem, hogy veszek jegyet neki is. A gyomrom összeszorult, mert attól rettegtem, hogy Foltos rosszul lesz a hosszú utazás alatt, de szerencsére nem így történt. A metrón meglepően jól viselkedett, a vonaton viszont megelevenedett, kíváncsiskodott az emberek körül. Szerencsére minden utas a szívébe zárta Foltost, mindenki mosolygott rá, és meg is simogatta.

Amikor végre megérkeztünk az agárdi nyaralóhelyre megint elfogott a félelem, hogy ha Foltost elengedem, akkor talán elszökik. Ilyen gondolatok forogtak a fejemben, mert nem bírnám  elviselni, ha ő egyszer eltűnne örökre. Mivel a nyaraló kerítéssel volt körbekerítve a barátaink noszogatására elengedtem Foltost a pórázról. Milyen jó volt nézni, hogy Foltos lassan eltávolodott előlem, miközben végig engem figyelt. Gyorsítani kezdte a lépteit, látszott rajta, hogy élvezi a szabadságot. Futkározott, szaglászott, a fűben hempergett. Nagyon boldog volt, folyamatosan csóválta a farkát. Később sokszor egyedül hagytam őt az udvaron amikor dolgom volt a házban, de időnként kinéztem, és jólesően nyugtáztam, hogy Foltos megtalálta a helyét, a gyerekekkel játszik. Nem volt esze ágában sem megszökni, elmenni a kerítésen túl. A családomon kívül hamar megszerette a kedves barátainkat is, gyorsan összebarátkozott velük.

Érdekes, hogy amikor az egyik barátunk elment, Foltos elkezdett ugatni, de akkor nem értettem, miért. Körülnéztem, nem volt semmi. Amikor a barátunk közeledett a nyaralónk felé, Foltos ismét nekiállt ugatni és nagyon erősen csóválta a farkát. Meglepődtem, mert Foltos hamar felismerte a barátunk lépteit messziről is, annak ellenére, hogy csak ott ismerte meg őt.

Egyszer fürdött a Velence-tóban. Csak éjjel lubickolt a vízben, mert nappal nem lehetett kivinni a strandolók miatt. Nem félt a víztől, rögtön úszni kezdett. Nagyon érdemes volt kivinni a gyönyörű természetvilágba, Foltos élvezte a sok sétát, újabb kihívásokkal is szembe kellett néznie. Jól érezte magát Agárdon.

Pár napja elmentünk kirándulni Dobogókőre, de nem szerette az autózást, inkább a vonatozást élvezte. Az autózástól mindig rosszullétei voltak. Találkoztunk egy kiránduló csoporttal, akikkel egy másik beagle kutya is volt, elég nagy volt hozzá képest. Foltos nagyon örült neki. Egy kicsit játszottak egymással, mégis a tekintetük más volt, és észrevettem, hogy Foltos valahogy értelmesebbben néz, mint másik kutya. Nem dicsekedni akarok, mégis így láttam. Például amint Foltos meglátta a kisgyerekeket, vagy kisbabákat, máris megörült, odaszaladt hozzájuk és csóválta a farkát, ha kellett egy puszit is adott nekik. A másik beagle nem értette, hogy miért csinálta ezeket Foltos.

Néhány kézjelet is megért már (itt megjegyzem, hogy én hallássérült vagyok, ezért az én álmom, hogy jelnyelvet tanítsak neki). Foltos valóban sokat fejlődött a laboratóriumból való kiszabadulása óta. Makacssága már mutatkozik nála, de sebaj, hiszen Beagle-ek ilyenek, nem?

Foltos szeretettel üdvözöl benneteket, én pedig megígérem, hogy még fogok írni róla.



A bejegyzés trackback címe:

https://laborosbeagle.blog.hu/api/trackback/id/tr611407031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Erzsi!
Mint Alex gazdija,követem a többiek sorsát is.
Szerintem nagyon aranyos beszámolókat küldesz és Foltos is nagyon édes kiskutya.
Kívánom,hogy sok örömötök legyen egymásban.
Tünde
Szia Tünde!

Köszi az üzenetedet, de Alex is aranyos. Örömmel olvastam, hogy Alex szabadon tud járkálni.
Még mindig nem merem elengedni Foltost, mert egyszer próbáltam, és meglepődtem, amikor rám nézett, látta, hogy nem tartottam őt, szépen el kezdett sétálni, aztán futott is, nem figyelte a hívásaimat. Nem tudja, hol a határ, ezért képes volt forgalmas útra is lépni. Ordítottam, akkor megijedt és visszajött hozzám.
Azóta még mindig tartom pórázon őt, de nem panaszkodik... :)

Minden jót!
Erzsi és Foltos
@szerbi: Szia Erzsi!
Teljesen megértelek amiért nem mered Foltost egy rossz tapasztalat után elengedni.Én úgy szoktattam rá,hogy ha olyan kutyával játszott,aki 100%-osan behívható,akkor elengedtem.Ha játszik,akkor esze ágában sincs elszökni.Ha mégis megindulna,a másik kutya visszahozza.A hely is fontos,utaktól távolabb szabad csak elengedni.Kockázatos helyeken én is pórázon vezetem.
Én meg azért irigylem Foltost,mert szereti a gyerekeket.Alex megugatja őket és menekül előlük.
Mindegyik másban jó,máshogy éli meg a szabad életet,a lényeg az,hogy szeretnek minket és viszont.
Üdv.Tünde
Szia Tünde!

Válaszolok a leveledre, Foltos először nagyon félt a gyerekektől, a családunkban vannak a gyerekek. Legelőször legkisebbel (másfél évessel) kezdett barátkozni, utána már imádja őket, akkor is, ha az idegen gyereket meglátja.
Viszont a kutyáktól még mindig retteg, főleg nagy kutyáktól. Hiába próbáltam beszoktatni a kutyafalkába, ahonnan hajmeresztően menekült. Azóta nem megyünk oda. Inkább magányosan sétál velem. :)
Alex szereti az esőt? Foltos kifejezetten utálja, nem megy ki a kapuból, ha esik. Inkább megtartja a vizeletet. :) :) :)
Foltos nem ugatós, a hazahozatala óta 2-3-szor ugatott. Inkább mancsaival szól nekem. :)
Üdvözlettel, Erzsi és Foltos
sziasztok! :)

örülök, hogy ilyen jól vannak a kutyusaitok, nagyon megérdemelték, hogy normális életet élhessenek..

nekem is van egy ex-kísérletis biglim, érdekes, hogy milyen eltérően tudnak viselkedni egymástól :)
az enyém nagyon szereti az összes kutyát, a bigliket egyenesen imádja. az emberekkel ő is kezdetben óvatos volt, de szerencsére sok pozitív élmény érte, így már nem fél, sőt...

a hideget, esőt, havat viszont borzasztóan rühelli mint Foltos, és inkább visszamenekül az ajtóból ha rossz az idő :) ő sem ugat, csak nagyon ritkán, általában ha a másik kutyám diszkriminálni próbálja :P

egyébként arra gondoltam, hogy össze kéne hozni egy ex-kísérletis bigli találkozót, persze majd a tél elmúltával, ha jobb lesz az idő. mit gondoltok?
@tenderlovingcake:
szia tenderlovingcake! én is már régóta azon rágodok, hogy csapjunk egy találkozót a laboros beaglek részére... Vagyis egy klubot alapítsunk... :) :) :)

Benne vagyok!!! :) :) :)

Üdv. Erzsi és Foltos
szuper! :)

várom az ötleteid, meg felrakom a blogra, hátha más is ugyanígy érdeklődik egy ex-laboros találkozó iránt :)

akár olyan emberek is jöhetnének, akiknek szándékukban áll laboros biglit örökbefogadni...
Szia! Most üres a fejem. Gondolkozni fogok rajta. :) Elsősorban a ex-laboros biglik számára megfelelő helyet kell találni, a gazdák számára is. Például a kerített területre gondolok, ahol a kutyusok szaladgálhatnak nyugodtan, nem kell annyira figyelni rájuk. Például Foltos képes elszökni, ha nincs kerítve. :) Hihihi!
Az a baj, hogy nem tudom, a többi ex-laboros beagle hová költözött haza? Én Bp-en lakom.
Ötleteket fogok kitalálni...
ÜDv. Erzsi és Foltos
ha bármi eszedbe jut, akkor a laboros biglis email címre küldd el légyszi!

persze, nem egyszerű a feladat, nem csak Foltos, hanem az összes bigli szabadulóművész, így fontos a körbekerített terület.
én is bp-en vagyok, de a budapestről és veszprémből kikerülő kutyuskák az ország minden részébe eljutottak örökbefogadás által. szóval remélem, el fog tudni jönni mindenki aki tudomást szerez róla! :)
Sziasztok!
Nekem is tetszik az ötlet a találkozóról.
Alexnak egyébként mindegy milyen idő van ő imád kint lenni.
A hangját neki is alig lehetett hallani,de pár napja felbátorodott.Ha fél, iszonyú hangokat hallat,egészen ijesztő.Ami kiváltja:gyerek,hátitáska,huzogatós kocsi.
Mi a IV.kerületben lakunk,Ti hol?
Bocs ha napok múlva írok,de inkább csavargunk Alex-szal,mint netezek.
Üdvözlettel.Tünde
szia :)

szerintem próbáljunk meg kitalálni valamit tavaszra, mert akkor nekünk sem kell a hidegben megfagyogatni.. én a belvárosban vagyok, de felőlem mehetünk akár vidékre is. a lényeg, hogy a biglikék biztonságos helyen legyenek :)

szuper, hogy Alex ilyen jól bírja a hideget, mi ilyenkor már több réteg ruhában is igen ódzkodva megyünk ki az utcára :D
sajnos a kísérleti kutyusok a szocializációjuk legfontosabb időszakát egy olyan helyen töltötték, ami nem bővelkedett túlságosan az ingerekben. szerintem meg kellene próbálnod összekötni az ijesztő tárgyakat-helyzeteket valami pozitív élménnyel (kaja, apport, valami, amit nagyon szeret), idővel biztos javulna a helyzet..
Szeretném tőletek tanácsot kérni, hogyan és milyen mennyiségü adagot kell adni az ivartalanított kutyusnak. Foltos jól meghízott. :-( Tegnap kikaptam az állatdokitól, mert a szíve nem fogja bírni.
Foltos annyira szeret enni, naponta 2-szer, egyik házi koszt (pl. rizs, csirkemell, stb), másik pedig kutyatáp (Pedigree száraztáp). Próbáltam kevesebbet adni neki, végül megbolondulva keresgéli az utcákon valami ennivalót, máris felfalja. :-( Ez még rosszabb, mert nem lehet tudni, milyen ételeket dobtak ki az emberek.
Nem tudom futtatni őt, mert még fél a kutyáktól...
Nehéz helyzetben vagyunk, de tegnap az álltadoki fölírta a fogyasztó tápot, amit kell venni a patikában. Remélem, beválik...
Segítsetek nekem, nem akarom, hogy Foltos beteg legyen.
Puszillak benneteket, Zsóka
szia Zsóka,

ez sajnos az ivartalanított kutyáknál általános probléma. valóban veszélyes lehet az elhízás és megrövidítheti a kutyád életét.

a 2 adagban etetés egyébként jó, mert a biglik amúgy is hajlamosak a bélcsavarodásra, ezért ugye teli hassal nem szabad őket mozgatni, evés után 1-2 óráig nem szabad őket sétálni vinni.
Foltos esetében azt javaslom, hogy a szénhidrát és kalóriabevitelt kellene nála csökkentened. szénhidrátra egy kutyának amúgy sincsen egyáltalán szüksége (hivatalos adat). nem tudom, hogy milyen tápot írt fel a doki (gondolom hills, ami elég szar), de az az általános tapasztalatom sokan másokkal együtt, hogy az állatorvosok nem sokat értenek a kutyatápokhoz és azt a tápot javasolják általában amit ők maguk árulnak. persze tisztelet a kivételnek...

szerintem a legjobb táp az orijen, nézd meg az oldalukat (www.orijen.hu) és olvasd el az összes hasznos cikküket az etetésről. mi is hasonló problémával küzdöttünk, és szépen lefogyott a kutty, mi 6halat szoktunk venni és nagyon szeretik a kuttyok. drágának tűnhet a táp, viszont kevesebbet kell belőle adni így elég gazdaságos (kb. annyira jön ki mint a pedigree), és kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas, biohús, zöldség és gyógynövény van benne és kevés szénhidrát (hogy ez miért is fontos, azt megtalálod a weboldalukon levő tanulmányokban). már több mint 2 éve ezt kapják a kuttyok és nagyon jó! a pedigree pedig az egyik legrosszabb kutyatáp a piacon, ahogy általában azok a kutya- és macskatápok amit a tv-ben reklámoznak. szal pedigree-t ne adj neki többet szerintem, annak több mint fele szénhidrát, hús szinte semmi, meg minden szemetet belepakolnak.

ha van kedved és időd főzni, akkor a legjobb diéta a csirkenyak és zöldség kombi, nagyon hatásos, de mikor ezzel etettem a kuttyot kiderült, hogy allergiás a csirkére így abba kellett hagynunk. a csirkét nem kell egyébként megfőzni, csak gondosan leforrázni, hogy a bacik távozzanak róla. lehet még pici barna kenyeret adni a zöldség mellé, de nagyon keveset. a rizst felejtsd el. nagyon gyorsan lefogyott tőle a mi kuttyunk.

még valami, ami fontos lehet: ivarérett kutyák ivartalanítása után kissé kiszélesednek mellkas tájékon, na ezt viszont nem lehet visszacsinálni. az én biglim elég későn lett ivartalanítva, szélesebb mint az áltag de zsír nincs rajta. Foltossal mi a helyzet?

az utcáról fel fogja mindig szedni a kaját, mivel kopó és igen jó a szaglása, meg is fogja találni. erről nagyon nehéz leszoktatni egy vadászkutyát, de meg lehet próbálni. azért veszélyes, mert ha vm mérgezőt szed össze akkor komoly baja eshet. az összes általam ismert vadászkutya - fajtára való tekintet nélkül - sajnos ugyanezt csinálja, az enyéim is beleértve. ezért próbálok sasszemmel járni és előbb észrevenni az eldobott kajamaradékot mint ők :D nem mindig járok sikerrel :D

az én biglim sem lehet póráz nélkül futtatni, mert tipikus bigli, szagot fog és pillanatok alatt el tud tűnni a szemem elől :D szal pórázon sétálunk (kivéve a kutyafuttatót) napi 2,5-3 órát minimum, és a leghosszabb automata pórázt vettem neki (8m) hogy tudjon azért futkosni. nyáron mondjuk többet, 3-4 órát, de télen a tappancsa hamar lefagy és kevesebbet bír, de most kapott télicipőt, amihez próbálom egyenlőre hozzászoktatni..

ha még van kérdésed, akkor írj nyugodtan..
Nagyon hálás vagyok!!! Majd szörfözök a te általad ajánlott honlapon! Most mennem kell a suliba. Hamarosan írok! Köszi még egyszer! Zsóka
"Most azért megmarad a Hit,
Remény, Szeretet, e három: ezek között
pedig legnagyobb a szeretet."
1. Kor. 13, 13

Áldott karácsonyi ünnepeket és békés, boldog új esztendőt kívánunk!
Zsóka és Foltos kutyus
@szerbi:
Nagyon boldog új évet kívánunk!
Tünde és Alex
Nemsokára új képeket küldök.
Az optimista azért várja az éjfélt, hogy az új év elkezdődjön,
a pesszimista pedig azért, hogy megbizonyosodjon róla, az óév elmúlt.
(Vaughan, Bill)

Éjféltől új év köszönt le ránk,
holnaptól 2010-et ír az egész világ,
s ha az óra elüti 12, jó kedvvel nyiss ki egy üveg pezsgőt!

Boldogabb Új Esztendőt kívánunk!
Zsóka és Foltos kutyus
@tenderlovingcake:
Szia!
Köszönöm még egyszer a tanácsokat! Eddig nem volt időm válaszolni pár kérdésedre.
Fogyasztó táp Royal Canin márkájú, Foltos szívesen eszi. Nem látszik rajta, hogy valamennyit lefogyott volna. Majd elviszem az állatdokihoz megmérni, ha elfogy a fogyasztó táp. Főtt csirkemell, csirkecomb és párolt zöldség keverve, amit is nagyon szeret enni. Csak zöldborsót szokott otthagyni a tényérján. :) Azt nem szereti. Rendeltem a kis méretben Orijen Red tápot, persze először kóstolásra. Ha ízlik, nagyobb méretben fogok venni.
Hideg időben sokkal jobban élvezi a sétákat, képes 1-2 órát sétálni, akár fagyos időben is. Meleg időben (inkább kánikulában) csak 5-10 percet... :)

Szörnyű volt neki a szilveszter, rettegett a durranásoktól. Szegény Foltos! Remegve bújt hozzám, annyira szorosan. Édes volt! :)

B.U.É.K!
Zsóka és Foltos kutyus
Nála is ugyanaz helyzet: a mellkasa széles.
Sziasztok!

Boldog új évet kívánunk az összes kutyusnak és gazdinak! :)

hát igen, sajnos a royal canin az ára ellenére nem valami jó táp (pl. tele van tartósítószerekkel), csak jó a marketingjük. ha meglesz az orijen, szólj, hogy mennyire jött be Foltosnak, eddig még nem volt rá panasz válogatós kutyáknál sem :) egyébként az oldalon a fórumon ha írsz akkor küldenek ingyen neked próbacsomagot. red-et nem ismerem, mert egészen új táp, válogatósak szokták szeretni a halasat, ha esetleg meggondolod magad..

főtt csirkemell, comb, párolt zöldség szerintem teljesen jó kaja. ha meg tudod oldani, heti 1x-2x érdemes neki főtt kaját adni táp helyett.

érdekes, hogy Foltos szereti a hideget, Zizz nem hajlandó hidegben sétálni még ha fagyásbiztos szerkó is van rajta :D a legjobb időjárás számára ha nincs csapadék és kb. 20-25 fok. de a meleget jobban bírja mint a hideget. viszont nem fél a tüzijátéktól és a petárdától egyáltalán. szegény Foltos, biztos nagyon megijedt, a másik kutyám nekem is szinte sokkot kap ilyenkor. a gyógyír: kellemes zene max.-ra való feltekerése, a tünetek - remegés, ideges rohangálás, a világból való kifutás kísérlete - kb. 5 perc alatt teljesen megszűntek :)
Szia!

Rendeltem Orijen Red kis méretű csomagot, majd utána a halasat is. :-) Remélem, segít a fogyásban.
Ma reggel másfél órát töltött kint a hóban, játszott a kis kutyákkal, valóban nagyon jó az automata póráz, amit Foltos kapott karácsonykor. Nem is akart hazamenni, muszáj volt ölemben hazavinnem. Nem fázott. :-) Máris megsértődött, nem akart enni, inkább az ajtó előtt állt. :-) Végül én elkéstem a munkából.
Ja, nagyon szereti a savanyú káposztát, narancsot is. Nem ártalmas neki? Persze kis mennyiségben adtam neki, annyira követelte, hogy magasra fel is ugrott. :-)
Szép hetet! Puszillak, Zsóka, Foltos kutyus
szia!

kíváncsi vagyok, hogy melyiket fogja jobban szeretni :) fogyni biztosan fog tőle, már csak a fehérje-szénhidrát arányok miatt is borítékolható. meg saját tapasztalat is :)

az automata póráz nagyon hasznos tud lenni egy olyan kutya esetében akit nem lehet póráz nélkül futtatni. leginkább a gazdinak adja meg azt a biztonságot, hogy mégiscsak ő kontrollálja a kutya mozgását :D ma Zizznek is jó napja volt, a havat nagyon szereti ő is meg a másik kutyám is imádja.

a káposztával csínján, csak keveset, mert felfújódik tőle. a narancsot fura, hogy megeszi, nem tudom, hogy mennyire egészséges kutyáknak ezt enni, de majd utánanézek. annyit tudok, hogy a patkányokra mérgező.

látom Foltos is a kajakoldusok sorába tartozik :))))

nektek is jó szórakozást, remélem sokáig megmarad a hó!
Szerintetek kinek kell szólni? Rendőröknek?
Ma reggel Foltos rábukkant egy kutyára, aminek a teste fel volt vágva. Vére kifolyt, de már fagyban. A teste teljesen kinyílt. A feje nem látszik, de nem tudom, hogy levágták-e a fejét, vagy csak hátra kibillent. Nem tudtam alaposan megnézni, mert Foltos közelebb akart menni hozzá, és nem engedtem...
Brutálisan kínozták, az tuti... Szomorú látvány volt. Nem hinném, hogy egyszerűen elgázolták és bedobták az elhagyatott helyre.
Üdv. Zsóka s Foltos
atyaúristen :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( borzalmas!!!!!!

sajnos a rendőrök nagy ívben tojnak rá, annak ellenére, hogy bűncselekmény az állatkínzás.. valami normálisan működő állatvédő egyesülettel kellene felvenni a kapcsolatot, akik a környéken működnek, ők általában kapcsolatban állnak a hatósági állatorvossal, rendőrökkel, önkormányzattal és jobban tudják, hogy kihez és hogyan érdemes fordulni.

ha tudsz, mindenképp tegyél bejelentést állatvédőknél, helyi hatósági állatorvosnál vagy írj a helyi jegyzőnek, hogy ne sikkadjon el az ügy. nekünk, civileknek sokkal nagyobb hatalmunk van, mint gondolnánk! ne hagyjuk futni az állatkínzókat!
Sziasztok!
Rendőrségnek és Önkormányzatnak küldtem a bejelentést. Ma reggel is ott fekszik. Mobillal lefényképeztem, emlékbe tettem, mert Foltos talált rá.
Remélem, holnap üresen fogjuk találni...
Üdv. Mindenkinek,
Zsóka és Foltos
remélem kapsz rá választ (elvileg az önkormányzat köteles válaszolni, meglátjuk..) az jó, hogy lefényképezted, van legalább vm bizonyíték..

szegény csóri kutyuska :((( nyugodjon békében!

süti beállítások módosítása